Videó feliratozása, beszéd átírása

Videó feliratozása, beszéd átírása

Ezen szolgáltatásomat csak a teljes honlap akadálymentesítésének keretében végzem: a kódokat, a webdesignt és a tartalmat is megfeleltetem a WCAG 2.1 követelményeinek.

Az akadálymentes honlapokhoz szükséges, hogy a hangzó médiafájloknak legyen leirata a szövegben.

A hangzó fájlok (videók, MP3-anyagok stb.) akadálymentesítése több részből áll:

  1. a hallott szöveg leírása (átírás),
  2. a szöveg szinkronizálása a hanganyaghoz (ennek csak a videók esetében van értelme),
  3. a teljes munka ellenőrzése: beleértve az anyanyelvi korrektúrázást is.

Szinte bármilyen formátumban elfogadom az anyagokat (MP3, MP4 stb.), a kimeneti formátumot is a legkülönbözőbb formátumban tudom adni. A jelenleg legelterjedtebb, UTF8 kódolású SubRip (.srt) formátumot részesítem előnyben.

Feliratozás és akadálymentesség

Már a Web-akadálymentesítési irányelvek (WCAG 2.0) legalacsonyabb, „A” szintjén szükséges a videókat feliratozni. A hangfájlok szövegét úgyszintén el kell helyezni szövegformátumban. Ez nemcsak követelmény, de óriási segítség is az emberek jelentős részének. Nemcsak a hallássérültek számára nélkülözhetetlen, de az idősebbek, diszlexiások, diszkalkuliások és más olyan emberek számára, akik kognitív hátránnyal élnek a többi emberhez képest.

A WCAG 2.0 „AA” szinttől már követelmény a hangzó leírás, ami a hangfelvételhez adott összefoglaló a lényeges vizuális részletek megjelenítésére, melyeket csak a hangfelvétel alapján nem lehet megérteni. A hangzó leírás készítését ránk bízhatja.

A legjobb megoldás, ha a feliratok kikapcsolható módon elérhetők, és a szöveg a weboldalon is elolvasható és kinyomtatható. A keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából is ez első osztályú megoldás.

Érdeklődjön vagy kérjen egyedi árajánlatot!

[contact-form-7 id=”957″ title=”Ajánlatkérés”]