Rövid bemutatkozás

Edelényi Zsolt 3 gyerekes egyéni vállalkozó vagyok. Egyike azon kevesek közül, akik  Magyarországon hivatásszerűen foglalkoznak WEB akadálymentesítéssel. Legfontosabb tevékenységem a honlapok, portálok alapos elemzése a nemzetközi WEB akadálymentesítési útmutató alapján, valamint WordPress alapú honlapok készítése, meglévő honlapok akadálymentesítése.

A vállalkozásomat az alábbi alapokra építem fel:

  1. A webdesign, webfejlesztés, portálelemzés egy erősen behatárolt tevékenységét végzem. Szakértelmem és munkám ezzel kapcsolatos. Célom, hogy ezen a területen a maximális erőfeszítést tegyek azért, hogy azok a honlapok, melyekkel munkám során kapcsolatba kerülök valóban akadálymentesek legyenek.
  2. Meggyőződésem, hogy a WEB akadálymentessége nemcsak a megváltozott munkaképességűek vagy fogyatékossággal élők ügye. Az akadálymentes honlapok mindenki számára jobbak használhatóbbak. A mottóm: Jó tartalom jó formában azt jelenti, hogy nincs szükség semmilyen ügyeskedésre ahhoz, hogy egy jó weboldalt készítsek. Ha a tulajdonos megfelelő tartalmat biztosít, azt mindenki által könnyen használható formában a WEB-re helyezi, akkor mindent megtettünk, amit lehet.
  3. A munkám hasonlít a jó szakmabeli kisiparosokhoz, akiknek egyetlen céljuk van: minőségi munka kerüljön ki a kezük közül. Miután a cipészhez elvisszük a cipőnket talpaltatni, a cipész az évek alatt megszerzett ügyességével új, kényelmes cipőt ad nekünk vissza. Azonban csak akkor megyünk hozzá vissza, ha emberileg is szót értettünk vele. Mivel a lényeg nemcsak a minőségi munka, hanem az, hogy egymással emberként viselkedjünk.
  4. Munkám során keresem a lehetőséget a WEB akadálymentesítéssel foglalkozó emberek közötti együttműködésre. Azt hirdetem, hogy az ügy, amiért dolgozunk fontosabbak annál a jövedelemnél, amelyet munkákkal keresünk. A mi munkánk nyertesei ugyanis nemcsak az ügyfeleink, akiknek segítünk, hogy akadálymentes honlapjuk legyen, hanem mindenki más is, aki a honlapjaikat használja.
  5. Látássérült feleségem kapcsán személyesen is érintve vagyok abban, hogy egyes emberek képtelenek használni az internetet. Ennek ellenére, az akadálymentesítés nem a látássérültekért van, hanem minden felhasználóért. Úgy gondolom, hogy hogy Magyarországon és sokan nem interneteznek, és ennek az is az oka, hogy a weboldalak többségét nagyon nehéz használni.
  6. A WEB akadálymentesítés néhány dologban különbözik az építészeti akadálymentesítéstől. Amíg az építészeti akadálymentesítés egyes eszközei csak a megadott célcsoportok életét segítik. Például a rámpát a kerekesszékesek és a babakocsit használók számára építik. Az akadálymentes weboldalak azonban nemcsak a célcsoportok, hanem mindenki számára jobb és használhatóbb oldalakat jelentenek.
  7. 18 év sikeres pénzügyi karrier után kezdtem el saját “kisiparos” vállalkozásomat. Nem szeretnék nagyüzemet vagy gyárat létrehozni, az örömmel és kedvvel végzett munkámból a családomat szeretném eltartani. Köszönöm azoknak, akik megajándékoznak bizalmukkal és megbíznak a munkával.
  8. A WEB alig néhány évtizedes, de a benne rejlő lehetőségek óriásiak. Ennek ellenére sokan nem használják, és ennek az is az oka, hogy nem tudják használni. A honlap tulajdonosai azonban ezekről sokszor nem tudnak, mert nem találkoznak azokkal, akik valamiért elmentek a honlapjukról. Éppen ezért szükségét érzem annak, hogy minél több fórumon tájékoztassam az embereket arról, hogy mit jelent az akadálymentes WEB. Többek között azt, hogy a keresők, átlagemberek számára is fontos az akadálymentesség.
  9. Az, hogy Magyarországnál fejlettebb országokban mint pl. Ausztrália egyetemi szinten oktatják az akadálymentes webdesign-t, arra enged következtetni, hogy van némi jogosultságom azt mondani: az akadálymentes weboldal a jövő weboldala.