Szakmai cikkeim

 • Tolószékben, fújó-szívó eszközzel felszerelve egy végtagjait használni nem tudó ember használja a számítógépet

  Az utólagos akadálymentesítés nonszensz

   2021. április 26.

  Amikor egy webáruház vagy honlap tervezésekor kifelejtik a nemzetközi szabványnak (WCAG) megfelelést , akkor ennek megvalósítására utólag már nincs reális lehetőség.
 • Fogyatékossággal élők és a megmentő superman

  Akadálymentesség ellenőrzése 5 perc alatt

   2020. október 9.

  Ennek a listának a segítségével rövid idő alatt, különösebb szakértelem nélkül ellenőrizhető, hogy az oldal megfelel-e WCAG 2.1 akadálymentességi néhány sikerkritériumának.
 • Egy szegény sorsú fiú fekszik a hátán, kezépben mobilteleofn és internetezik.

  Manduca: Akadálymentes WordPress Sablon

   2020. március 28.

  Bármilyen dizájn megvalósítható A sablont arra szántam, hogy származtatott sablonnal együtt alkalmazzák. Ha önmagában tesszük fel a Manducát, a dizájn láthatóan ósdi, elavult. Mivel a sablon motorja, a generált HTML kódok viszon akadálymentesek. Bármilyen webdizájn kialakítható vele, mert önmagában hibátlan HTML kódot generál. Ezt teszteléskor minden esetben ellenőrzöm a W3C programjával.
 • Kerekesszékben ül egy fiú és egy lány. Kiterjesztik karjaikat, mintha repülnének és öröm van az arcukon.

  Az Év Honlapja és a WCAG

   2020. február 4.

  A 2019. Év Honlapjai közül válogattam néhányat abból a célból, hogy bemutassak néhány példát arra, mi akadályozza a felhasználókat. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy még Magyarország legszínvonalasabb weboldalai is kirekesztenek egyes embereket annak ellenére, hogy a technológia megfelelő alkalmazásával akadálymentes is lehetne.
 • Újdonságok a WCAG 2.1-ben

  Újdonságok a WCAG 2.1 -ben

   2020. január 15.

  Összefoglaló cikk arról, hogy mi változott a WCAG 2.1 tavalyi bevezetésével: mik az újítások, mi a szabvány, és a többi ,témával kapcsolatos kérdésre adok válaszokat.
 • A járda lejárat akadálymentesítve van, de az úttesten egy padka, a túloldalon pedig demszky-karók teszik lehetetlenné a kerekesszékkel közlekedőknek a mozgást.

  Mit jelent a WCAG “A” minősítés?

   2015. május 21.

  Az akadálymentesítés célja

  Minden weboldal célja, hogy könnyű legyen használni és gyorsan megtaláljuk, amit keresünk. A felhasználók nem kis részének azonban átlagostól eltérő képességei vannak. Ők akadályba ütköznek az internetezés során, és erről Ön nem is tud!

  A W3C, az internetes szabványokat megalkotó szervezet kidolgozta a WCAG 2.0-t.