Segítség az oldal használatához

Ezt a honlapot az ISO/IEC: 40500:2012 Web-akadálymentesítéi irányelvek WCAG 2.0 szerint terveztük. A célunk, hogy mindenki (ideértve a gyengénlátókat, diszlexiásokat stb.) könnyen olvashassa és mindenki ( ideértve az időseket mozgásukban korlátozottakat stb.) gördülékenyen használhassa.

Gyorsbillentyűk

Az oldalon gyorsbillentgyűk segítik a tájékozódás. Az angol szabványból átvett gyorsbillentyűk az alábbiak:

s A főmenü kihagyása és ugrás a fő tartalomhoz.
0 Segítség (ez az oldal)
1 Ugrás a kezdőlapra
4 Ugrás a keresés űrlap mezőjébe
0 Ugrás a gyorbillentyűk listájához

Az alábbi billentyűk a navigációhoz szolgálnak:

n Következő bejegyzés
p Előző bejegyzés

A továbbiakban néhány, gyakran előforduló problémának a megoldását mutatom be. Az oldal alján hibabejelentő és segítségkérő űrlapot is talál (ide kattintva el is jut az űrlaphoz).

Olvasást segítő beállítások

Böngészőablak méretének változtatása

Néhány böngésző alapértelmezetten nem a teljes képernyőn indul el. A böngészőt egérrel is át lehet méretezni, illetve teljes képernyőre tenni. Ennek részletes leírását lásd a mellékletben.

Színek és a háttér beállítása

 • Az eszköztárban 4 különböző színbeállítás közül lehet választani. Talán segítség a pasztellszínű háttér, ezt éjszaka is kellemesebb használni. Az is lehet, hogy a magas kontraszt biztosítja Önnek a jobb olvasást.
 • A Chrome böngészőnél a High Contrast bővítmény telepítésével több paraméter is megadható.
 • Az Explorer, Edge, Firefox böngészőkön, ha ügyes vagy, akkor az alábbi 4 billentyű egyidejű megnyomásával aktiválható nagykontrasztú beálíltást:
  SHIFT + balra nyíl + ALT + PrtScr
  A megjelenő párbeszéd-ablakban válaszolj azt, hogy Igen
 • iPhone-nál és iPod nál a Safari böngészőbe épített olvasónézetet célszerű használnia.

Betűk méretének állítása

 • A honlap felső eszköztárában jobboldalon a betűméret változtatással másfélszeresig fel tudja nagyítani a betűket.
 • Számítógép böngészőjével a CTRL és a - jel együttes megnyomásával meg tudja növelni, a CTRL és a - egyidejű lenyomásával, Mac gépen CMD és a- vagy - ), , de ez az oszlopok szélességét is megnöveli.
 • Mobiltelefonon, iPhone-on a beállításokban tudja változtatni csak a betűméretet, és ez a beállítás minden honlapra érvényes lesz.

Betűtípus váltás

 • Az eszköztárban a középső három gombbal 3 különböző betűtípus közül választhat.
 • Ha van kedvenc betűtípusa a számítógépén, a böngésző beállításaiban kell beállítani, és minden oldalt ugyanazzal a betűtípussal fog megjeleníteni.

Ha nem tud vagy nem szeret egeret használni

A TABbillentyű nyomogatásával jól követhető, hogy melyik az éppen kijelölt link. Amikor a megfelelő linkhez ért, egyszerűen megnyomhatja az ENTER billentyűt.

Ha nem látja a képeket

Például ha Edge böngészőt böngészőt használ, lehet, hogy az alapbeállítás szerint nem jelenik meg a kép. Ezt a beállításokban kell módosítani. Ha más eszközön nem látni a képeket, bátran keressen meg a hiba leírásával. Az oldal alján található a hibabejelentő űrlap.

Videók

A honlapon lévő videók mind feliratozottak, ezt azonban ki lehet kapcsolni. Az idegen nyelvű videók magyar szövegét azért írtam a bejegyzésbe, hogy a látássérültek is el tudják olvasni.

Mobiltelefon

A régebbi Androidos mobiltelefonon előfordulhat, hogy valami nem működik. Ilyenkor próbálkozhat a telefon gyorsítótárának törlésével. Ha így sem megy, kérem, írjon: hibabejelentő űrlap.

Egyéb

Ha ezek ellenére sem működik úgy, ahogy szeretné, írjon bátran! Szívesen olvasom a véleményét, tapasztalatait és javaslatait is!

Hibabejelentő és segítségkérő űrlap:

[contact-form-7 id=”965″ title=”olvasási beállításokhoz”]

Magyarázatok

Web-akadálymentesítési útmutató
A WCAG 2.0 angol betűszó. A hivatalos fordítása: Web-akadálymentesítési útmutató. Azonban szerencsésebb és hitelesebb az alábbi fordítás: Web-használhatósági útmutató, mivel az angol accessibility jelentése: hozzáférhetőség, elérhetőség, használhatóság, megközelíthetőség. Immár 20 éve dolgoznak ezen a világszabványon. Széleskörű és konkrét ajánlásokat foglal magába a webtartalom minél könnyebb eléréséhez. Ennek betartásával a tartalom elérhető az olyan fogyatékkal élők számára, mint tanulási részképesség-zavarral rendelkezők (diszlexia, diszkalkulia, olvasási nehézségek), a vak és gyengénlátó, a siket és hallássérült, a tanulási nehézségekkel küzdő, az értelmileg akadályozott, a mozgássérült, a beszédhibával rendelkező, a fényre érzékeny és a mindezek kombinációjával küzdő emberek. Ezen túlmenően a webtartalom használhatóbbá válik a mindennapi felhasználó számára is. A nálunk magasabb szintű interne-kultúrával rendelkező országokban jóval elterjedtebb.

High contrast bővítmény
Sajnos a bővítmény nem elérhető magyarul. Ha tud angolul, és éppen Chrome-mal böngészik, akkor a következő linken meg tudja nyitni: High Contrast. A bővítménnyel azF11 gomb megnyomásával nagyobb kontrasztban jeleníti meg a betűket, és a színeket is beállíthatja.
Edge böngésző
A Windows 10 alapértelmezett böngészője a Microsoft Edge. Nem ajánlom, ahogy elődjét: az Internet Explorert sem. A Chrome vagy Firefox böngészők jobban támogatottak, könnyebb kezelni őket.

iPhone: betűméret beállítás
beállítások/Általános/Kisegítő lehetőségek/Nagyítás, illetve: beállítások/Általános/Kisegítő lehetőségek/Nagyobb szöveg.

A böngésző méretének változtatása
A Microsoft eszközökön a jobb felső sarokban található négyzetre: . A Mac és Linux gépen éppen a baloldalt van egy még apróbb kör alakú gombban. A kisebb méret visszaállításához a visszaállítás gombra kell kattintani: .