A web akadálymentességről webdesignereknek

Az akadálymentes honlappal mindenki jobban jár

A web akadálymentessége azt jelenti: mindenki jobban jár vele Az épülethez azért terveznek rámpát, hogy a kerekesszékesek, babakocsisok feljussanak. A többiek a lépcsőt használják. A web akadálymentessége nem ilyen. Azok a szabályok, amelyeket az WEB akadálymentesítési útmutató felsorol többségében mindenki számára előnyös.

Példa: A képekhez mindig megadjuk a helyettesítő szöveget. Ezt a szöveget nem látják mások, csak a látássérültek és a keresőrobotok. A helyettesítő szöveg – ahogy a neve is mondja – helyettesíti a képet magát.

Az akadálymentes honlapnak nincs akadálymentes verziója

Az akadálymentesség azt jelenti, hogy  honlap minden oldala akadálymentes Sokan terveznek vakbarátnak vagy akadálymentes változatot oldalukhoz. Ezeket szinte alig használják. A szabvány szerinti akadálymentességet az átlagos felhasználó nem veszi észre. Legfeljebb azt tapasztalja, hogy “milyen jól használható ez a honlap.” A keresők és azok, akik valamilyen oknál fogva eltérnek az átlagos felhasználóktól viszont azt jelenti, hogy képesek használni a honlapot, míg a nem akadálymentes honlap számukra használhatatlan.

Példa: Az űrlapokhoz mindig meg kell adni, hogy kötelező mező vagy pedig sem. Ha pedig hibásan töltjük ki, a mező mellett is, és a gomb mellett is jelezni kell a hibát és azt, hogyan mit rontott el. Ez mindannyiunknak nagyon jó.

A reszponzivitás kötelező

Az akadálymentesség alapvelve, hogy minden eszközön használható legyen. Ennek a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldása a reszponzív honlap. A reszponzivitásnak is megvannak azonban a követelményei: ne butítsuk le a honlapot, hanem minden funkció és tartalom legyen elérhető a kis méretű eszközökön is. A reszponzív honlap még nem biztos, hogy akadálymentes, de ami telefonról nem használható, az biztosan nem az.

Példa: A felmérések szerint már egyes országokban többen interneteznek telefonról, más eszközről. Reggel felkelnek és a mobiltelefonnal kezdik, és azzal aludnak el. Ha egy honlap nem mobil-barát, akkor számukra használhatatlan.